Ψήφισμα για την προστασία της κύριας κατοικίας

Ψήφισμα για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την παράταση ισχύος του νόμου 3869/2010 πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του στις 29/10/2018.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Μπαντούνας επεσήμανε στα μέλη ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2018, λήγει η ισχύς της προστασίας της κύριας κατοικίας (Ν. 3868/2010), αφήνοντας χιλιάδες άνεργους ή μικρού  εισοδήματος πολίτες και οικογένειες απροστάτευτους και κάλεσε τα μέλη να εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα για παράταση ισχύος του ανωτέρω νόμου, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών – δανειοληπτών από την απειλή εκποίησης της κύριας κατοικίας τους για όσο απαιτείται από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Νόμος 3869/2010 «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» - όπως τροποποιήθηκε διαδοχικά και ισχύει – όλα αυτά τα χρόνια της δραματικής οικονομικής κρίσης στην οποία κατέρρευσαν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα προσέφερε ένα δίκτυ προστασίας στους υπερχρεωμένους καταναλωτές – δανειολήπτες κυρίως για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. Το νομικό πλαίσιο της προστασίας της κύριας κατοικίας, παρά τις διαδοχικές δυσμενέστερες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τροποποιήσεις, υπήρξε αποφασιστικό ανάχωμα για την στήριξη της ρημαγμένης από την οικονομική κρίση μεσαίας τάξης και συνακόλουθα συνέλαβε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
  Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, λήγει η ισχύς της προστασίας της κύριας κατοικίας και συνεπώς μπαίνει τέλος στο  Ν. 3868/2010 αφήνοντας χιλιάδες άνεργους ή μικρού  εισοδήματος πολίτες και οικογένειες απροστάτευτους. Την ίδια στιγμή η κρίση συνεχίζεται χωρίς εμφανή για τα νοικοκυριά σημάδια ανάκαμψης αφού τόσο ανεργία όσο και η λιτότητα προβλέπεται να συνεχιστούν. Συνεπώς η λέξη της προστασίας της κύριας κατοικίας θα αφήσει πολλές φτωχές οικογένειες χωρίς στέγη ενώ θα επιτείνει την κοινωνική ανασφάλεια και θα  διαρρήξει την κοινωνική συνοχή.
   Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ Ν.3852/2010 ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΘΑ ΕΠΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.
  Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων με το παρόν ψήφισμα  ανταποκρινόμενο στην έκκληση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας  ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, πρωτίστως επεκτείνοντας πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018 την ισχύ του ν. 3869 αλλά και θεσπίζοντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών – δανειοληπτών από την απειλή εκποίησης της κύριας κατοικίας τους, για όσο απαιτείται από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εργασίες συντήρησης στα γήπεδα

Στα πλαίσια της ποιοτικής και ασφαλούς   λειτουργίας των Δημοτικών Γηπέδων Ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα , συνεργεία του ΔΟΑΠΠΕΧ ολ...