Πάνος Καραμούζης:Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Θα μπορούσε η κοινωνική φροντίδα και η υγεία να αποτελέσει στοιχείο κοινωνικής πολιτικής για τους διευρυμένους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θεωρώ ότι είναι σημαντική στο βαθμό που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των πολιτών για περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα, η οποία είναι περισσότερο αποτελεσματική σε τοπικό επίπεδο, βοηθώντας συμπληρωματικά και ενισχύοντας παράλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στο παρελθόν, παρόλο που υπήρξε η βούληση για δημιουργία Δημοτικών Ιατρείων, ωστόσο η προσπάθεια αυτή εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα, είτε να υπολειτουργούν, είτε να έχουν ακυρωθεί τα περισσότερα από αυτά.
 Στην ουσία δεν υπήρξε μια συνολική κοινωνική πολιτική των Δήμων για θέματα κοινωνικής περίθαλψης και υγείας, πολιτική που θα έπρεπε να συμπεριλάβει και να οργανώσει όχι μόνο τις τοπικές μονάδες υγείας, αλλά και τις εθελοντικές ομάδες που παρέχουν φροντίδα στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. 
Ήδη στο Διευρυμένο Δήμο μας διαπιστώνω καθημερινά σημαντικές πρωτοβουλίες συμπολιτών μας, τόσο επιστημόνων, όσο και απλών πολιτών, αλλά και φορέων, όπως η Εκκλησία, οι οποίοι έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ανθρώπους που υποφέρουν, δραστηριοποιούνται και προσπαθούν να κινητοποιηθούν ώστε να προσφέρουν τη βοήθειά τους.
Πολλές φορές όμως το σημαντικό αυτό έργο δεν είναι ευρύτερα γνωστό, προκειμένου να αποτελέσει στοιχείο ευαισθητοποίησης και άλλων συμπολιτών μας και περιορίζεται μόνο σε λίγους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν. 
Πάγια πεποίθησή μου αποτελεί η οργάνωση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, στο οποίο θα βρουν στέγη, θα συνομιλήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις, τεχνογνωσία, αλλά και καλές πρακτικές όλες οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια του διευρυμένου Δήμου μας, ώστε από τη μία πλευρά να δημιουργήσουμε πολιτικές παρέμβασης, ενώ από την άλλη πλευρά να κινητοποιήσουμε και άλλους συμπολίτες μας να παρέχουν ελάχιστο χρόνο από την καθημερινότητά τους, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστικότερη κοινωνική παρουσία. 
Άλλωστε ο διευρυμένος Δήμος Χαλκίδας δεν ανήκει στην όποια Δημοτική Αρχή, αλλά στους συμπολίτες μας, αυτοί πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε χώρο στις σκέψεις τους, στις ανάγκες τους και γιατί όχι στα οράματά τους, για μια ποιοτικότερη ζωή, την οποία μόνο μέσα από τις συνεργασίας μπορούμε να επιτύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εργασίες συντήρησης στα γήπεδα

Στα πλαίσια της ποιοτικής και ασφαλούς   λειτουργίας των Δημοτικών Γηπέδων Ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα , συνεργεία του ΔΟΑΠΠΕΧ ολ...